Актьорството като пулсиращ живот

    Екипът на АМТВ иска да Ви разкажем за един млад талант до който успяхме да се докоснем, чрез неговите участия и кратко, но запечатващо се присъствие  на малкото, но обично парче земя, наречено България.

   Йосиф Подолски е една вселена, вселена влезнала в съприкосновение с театралното още в ранно детство, когато за пръв път се проявяват артистичните му заложби. Таланта му бива забелязан от водещия  кръжок по драма в училище Пнина Трос/Израел, Хайфа/ Която казва за него, че е получавал неспирни аплодисменти и ентусиазирани комплименти за блестящата си игра. Точно в тези ранни години той осъзнава, че да бъде актьор е негово призвание на което ще посвети целия си живот!

   След като бива откъснат от същността си, поради задължителна военна служба, за срок от три години, като десантчик и фелдшер в които става ветеран от Втората ливанска война  се запътва към по-мирна България и постъпва в театрално-танцовия отдел на НБУ. Като изненадващо бързо за около година успява да усвои българския език и участва в пет театрални и танцови постановки, включително и в проекта на известния танцьор и хореограф Робърт Таниън, по това време практикуващ в световно известната  DV8. Заедно с Робърт успяват да участват и в международния театрален фестивал Варненско лято’08. Още като студент участва в късометражния филм на режисьора Андрей Волкашин „Доброволно изгубени“(Voluntary Lost), спечелил приз и участващ на кинофестивали във Франция и Китай. Йоси, както го наричат приятелите, беше единствения избран да представлява НБУ с участието си на международната конференция и симпозиум на името на театралното гуру, дълбаещо основите и преобръщащо театъра Йежи Гротовски в Кентънбери, Англия. Именно там Йоси представи англоезичният моноспектакъл „Бомбите в главата ми“-The bombs within my head  в която противопостави мира и ужасите, който създаваше войната в непримирим дуел. И тук емоционално представените идеи не останаха без аплодисменти и поздравления! И точно тогава, живота предлага на талантливия актьор среща със студенти от различни държави в които разбира за студиото по актьорско майсторство Стела Адлер, Ню Йорк. Разбира се той бива силно повлиян от историята й на емигрант от Русия, член на еврейско семейство и единствена ученичка на великия Станиславски. След обучението си при Станиславски, Стела създава своята школа в Ню Йорк, като сред нейните ученици са имена като: Марлон Брандо, Робърт де Ниро, Уорън Бийти и др. Всичко това неимоверно накланя везните в полза на бъдещето развитие на младия актьор и след обучението си в НБУ отива именно в тази театрална школа за две годишно обучение, където бива приет като един от най-обещаващите актьори. Докато се обучава в Ню Йорк, успява да се запознае с небезизвестния, харизматичен и не на последно място ценен човек Антъни Зербе, изпълнител на множество роли в театри и филми, като няколко части на емблематичния „Матрицата“,  „Стар Трек“, „Коломбо“ и др. Йоси бива моментално забелязан от Антъни Зербе, който от своя страна вижда потенциал за развитие на таланта му и без колебание го взима под своето крило, като се представлява пред актьорската гилдия, като негов агент и менажер.

   По време на обучението си Йосиф успява да се запознае и с Дженифер Мюлер, световноизвестен хореограф и основател на собствена техника за изразяване в танца(Техниката на Мюлер). При нея той изкарва уъркшоп и бива поканен да участва в нейното студио и участва в танцови спектакли на проекта  „Jennifer Muller The Works“. Освен това по същото време бива забелязан от още двама преподаватели и действащи актьори в Стела Адлер, които го добавят в техния проект „Лабораторията на Шекспир“, под ръководството на Джак Уетеръл и Елън Барбър и развива уменията си и се готви за бъдещи участия в шекспирови постановки на групата.

   Дипломния проект на актьора от актьорско студио Стела Адлер е с участие в съвременна адаптация на класическата американска пиеса на Тони Къшнер „Ангели в Америка“, в която  изпълнява изключително сложната роля на Рой Кохн /кино адаптацията преди време е играна от Ал Пачино/. В тази постановка зрителите видяха пред себе си образ с комплексен характер и не лесна съдба. Още след втората сцена  на Йосиф зрителите започнаха да аплодират бурно, а на финала, съвсем заслужено продължиха да аплодират на крака. 

   Трябва да се отбележи, че още през първата си година в Ню Йорк, Йосиф участва в спектакъла ,, La Matinee Dieci Alle Quattro” – режисиран от почетната  италианска актриса и режисьор Лаура Капароти. В нея играе румънски емигрант с роля изцяло издържана на румънски език, като не знаеше нито дума, но предаде целия смисъл на своята роля, чрез емоционална и харизматична игра. Постановката е била предимно на италиански. По-късно точно тази постановка е била преведена за „The thank theatre“ в Манхатън и е минала  с голям успех. Доказателство, че за истинския актьор не може да има езикови бариери и те не представляват проблем при изпълнението на роля. Самия той владее четири езика сред които: Руски, Иврит, Български и Английски.  

   Последните новини около него са, че е участвал в късометражен филм на режисьора  Джи Хуун Чун „Отиване и връщане“, който бива селектиран да участва в предстоящия кинофестивал в Манхатан, Ню Йорк през месец юни.  През есента му предстоят участия в заснемането на филми за големи филмови компании.  

  Един чудесен пример за успех и проправяне на път към съзрялата още от ранно детство мечта! Благодарим за споделеното време и желаем на Йосиф огромни успехи, творчески постижения, любов и здраве!

Leave a Reply

Your email address will not be published.