Младежта в действие в Париж, Тв Европа, неделя, 27май, 15:35

Национална университетска телевизия Алма матер представя  предаването “Париж – културен Вавилон”, заснето в Париж в партньорство  с Висшето училище по журналистика в Париж по проекта “Изграждане и развитие на Европейска студентска телевизионна мрежа” по програма “Младежта в действие” на ЕК. Ето и разказа на нашите герои Аля и Ачо:

“- Успяхме да убедим ЕС да ни даде пари, за да посетим Париж и да разберем как живеят младите там. Страшни изследователи сме!… Всъщност френската столица се оказа сборно място на всякакви хора, религии и нрави. Запознахме се не само с френски студенти – предимно от Мароко, Алжир и Сенегал – но с младежи от цял свят, пристигнали тук да преследват диплома, кариера и любов по френски.
Току-що настанили се в тесния и сравнително евтин хостел в центъра на Париж, бързаме да разпределим задачи. Ачо веднага се прояви като кавалер и помогна с куфарите на чаровна англичанка от Охфорд, пристигнала тук, за да учи актьорско майсторство. После отиде на гости в стаята й. Ачо, разкарай тоя фасон на фалшив междукултурен интерес, всички знаем защо чукаш на нейната врата!
Аля се срещна с българката Невена, която учи в Париж, и двете отидоха да пият кафе с топли кроасанчета при един симпатичен френски гарсон, преживял любовно разочарование. Обърнете внимание колко занесено и … мълчаливо следи мисълта на нещастния човек моята колежка…
Нямахме време да разглеждаме много-много Париж, защото веднага се отправихме към студентския кампус – Сите Университе. Бяхме гладни, а научихме, че там има стол с евтина храна.
Докато японките ни разправяха сладко-сладко какво обичат да си готвят, се запознахме с мароканеца Йонъс, който оттук насетне неизменно ни съпътстваше в студентското градче и необмислено ме предизвикваше да премерим сили във всякакви безумни надпревари – горко му!
Странно, в Сите Университетe храната е вкусна и евтина. Библиотекарките са мили и услужливи. Всяка вечер има я кинопрожекция, я театър, я някоя дискусия. Ама няма джангър, по дяволите!
Вечерта отидохме на танци. Не ни се получи. Тук никой не слуша преподавателя. Чуждестранните студенти са дошли, за да погледат различни партньори в очите, да държат топлите им ръце и евентуално да се влюбят. В Сите Университе свалките са чрез салса, туист и ча-ча-ча. У нас флиртуваме на бар, питие и ма-са-та.
Така приключва първият ни ден. Утре се впускаме в поход към Сорбоната. Университет, който е на повече от 750 години. Истински храм на европейското познание и култура. Ако не ни пуснат вътре, поне ще се снимаме отпред….”
Какво се случва с Ачо и Аля в Париж, гледайте по Тв Европа,27 май, неделя, 15:35

Leave a Reply

Your email address will not be published.