проф. Иван Илчев: Никое правителство не иска да се кара с 250 000 студенти

Рубрика “Мълчаливо съгласие”

“Каквото и правителство да е на власт не иска да се кара с 250 000 студенти. Много по-елегантно е това да го прехвърлиш на ръководителите на 50 университета”. Това заяви в интервю за Алма Матер TV ректора на най-старото висше учебно заведение у нас проф. Иван Илчев по повод решението на правителството от края на миналата година да вдигне таксите на студентите, обучаващи се чрез “държавна поръчка”.

Според проф. Илчев в сложната икономическа обстановка, подобно решение ще бъде бреме за учащите.

Според проф. Илчев през последните 10 години обществото е “озверяло” и не обръща внимание на проблеми като качеството на образованието и университетските проблеми. За сметка на това общественият дебат е сведен само до първични материални нужди, като вина за това имат и медиите, които обръщат много малко внимание на духовното, на науката и културата.

По отношение на идеята да се раздели академичното и финансовото ръководство в Университета, проф. Илчев смята, че: “-Би било логично това да се направи, но в момента не го позволява законът”. И допълва: “-На общото събрание показах квитанции за 5 лв, които трябва да подписва ректорът – това е смешно!”.

автор Ивайло Петров

Leave a Reply

Your email address will not be published.