ПроАктивно „10 ГОДИНИ ИНСТИТУТ КОНФУЦИЙ СОФИЯ”, 2014 БгОнЕр, събота, 13:00


На По случай Световния ден на институтите Конфуций, на 27 септември 2014 г. Институт Конфуций в София организира и проведе Ден на китайската култура на открито край езерото Ариана в Борисовата градина. Пъстрата програма на празненството беше допълнена от практически урок по китайски език, в който преподавателят г-н Ли Сяндун по атрактивен и достъпен начин запозна деца и техните родители с първите стъпки при изучаването на този древен език. Български и китайски калиграфи, сред които преподавателят Йосиф Радоев, демонстрираха пред заинтригуваните гости красотата на калиграфията и зарадваха всеки с лично адресирано пожелание за спомен от празника.

Какво би бил един ден на китайската култура без чая и чайната церемония? Отделна шатра беше отредена на различните видове чай и начина на приготвянето им, а множество посетители пробваха неопитвани до момента разновидности на напитката. Специално място в празненството заеха китайската интелектуална игра Го, изкуството на изрязване на фигури от хартия, класическите китайски бойни изкуства и много други .


27.09.2014 г. в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски” се състоя тържествената церемония по удостояване на Нобеловия лауреат за литература за 2012 г. проф. Мо Йен с почетното звание „Доктор хонорис кауза“. Китайският писател дойде в София по покана на Институт Конфуций – София и със съдействието на Посолството на КНР у нас. Поводът за това бе 10-годишнината от основаването на Институт Конфуций и 65-тата годишнина от установяване на дипломатически отношения между България и Китай.
В своето благодарствено слово писателят сподели с гостите на церемонията, че на 25-годишна възраст се натъква случайно на сборник с българска литература, в който присъства родният писател Елин Пелин. Неговите повести „Гераците” и „Земя” оставили ярък спомен у Мо Йен. “Елин Пелин описва живота в българското село и с неговите произведения получих представа за основните феномени в развитието на България”, разказа Мо Йен.


Фотоизложбата „Институт Конфуций – мост между две култури“, част от празничните събития, посветени на 65-годишнината от установяване на дипломатически отношения между България и Китай и 10-годишнината от основаването на институтите Конфуций, беше официално открита в Централно фоайе на Ректората на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ на 27 септември 2014 г. от 12:00 ч. с реч на ректора на Софийски университет проф. дин. Иван Илчев, Нобеловия лауреат по литература за 2012 г. проф. Мо Йен и директора на Институт Конфуций в София от китайска страна проф. Гъ Джъцян.

Leave a Reply

Your email address will not be published.