125 години в 125 минути…

ЕПИЗОД ПЕТ

Събота, 16:30 по БНТ1
В 125 минути екип от студенти на Университетската телевизия “Алма матер” разказва историята на българското образование . 125 е петият и последен епизод , който ще бъде излъчен в събота от 16:30 по БНТ1.


Празничното шествие на 27 септември 2013 година беше почти странно за столицата във време, когато всяко друго шествие е протестно. Софийският университет “Св. Климент Охридски” навърши 125 години! Гости от Франция Белгия, Турция, Япония, Русия, Италия, Сърбия, цялата академична общност, новоприетите студенти, всички преподаватели, всички служители на Университета – всички, събрани в един празничен поток. В контекста на днешните събития – повече от 150 дни протести и вече почти 30 дни окупация – пищните целогодишни тържества на СУ изглеждат като да нарушават всеобщия траур. Сякаш изведнъж 150 дни са повече от 125 години. Или значат повече. Сякаш ние, студентите от 2013 година, сме живели само в тези 150 дни, но не и през последните 25 (от 125) години.


Цялата поредица “125” беше замислена от екипа ни като постоянно движение през времето и пространството. Все намирахме поводи от героите и местата във филма да прескачаме от минало в настояще и обратното. Последния епизод искахме да посветим на празника – на празнуването, че имаме свети Климент – първия учител, учителя на нашите учители; че имаме братята Евлоги и Христо Георгиеви, които са спечелили (сякаш вместо цял един народ) и дали достатъчно, за да има Университет. Да отпразнуваме, че сме част от академичната общност и, ако можем, да прескочим и в бъдещето за малко… да си го представим по-хубаво от сега.

По молба на студентския екип, заснел поредицата “125”, петият епизод беше спрян от излъчване, когато студенти от СУ окупираха Ректората и не получиха подкрепата на Академичния съвет. Епизодът ще бъде излъчен по повод на патронния празник на СУ. Времето, в което ще се появи (и за което говори Ректорът в речта си от 27 септември), го прави по-скоро тъжен, отколкото празничен и може би звучи по-различно от това, което сме искали.
Но резултатите от действията ни никога не ни принадлежат. Вероятно свети Климент и Евлоги и Христо Георгиеви… а може би и протестиращите днес биха се съгласили с това.

Камелия Петрова

Leave a Reply

Your email address will not be published.