2-ра част, ПроАктивно ФЕЙМЛАБ ФИНАЛИ ЧЕЛТНЪМ 2012

 

Студентска телевизия Алма матер излъчва в четири части международните финали от Феймлаб 2012, Тв Европа, неделя 15:35 , 1-ва част

FameLab® е регистрирана търговска марка на Челтнъмските фестивали – една от водещите британски организации в културата, които организират четири от най-известните фестивали в страната: за джаз, литература, музика и наука.

http://famelab.org/about-us/international-final-2012

Конкурсът FameLab® е създаден през 2005 г. от Челтнъмския фестивал за наука в партньорство с Националния фонд за наука, технологии и изкуства (NESTA) и със спонсорство от Pfizer, Silicon 19, Channel 4 и The Daily Telegraph. През 2007 г. Британски съвет започва да организира конкурса за първи път извън Обединеното кралство в рамките на един от най-успешните си регионални проекти в Югоизточна Европа. През 2010 г. е първото разширение на географския обхват на конкурса, когато от 9 страните-участнички стават 14 и вече представляват 3 континента – Европа, Азия и Африка. По този начин конкурсът FameLab се превърна в истински глобален феномен! България е една от страните, в които конкурсът се провежда от самото начало през 2007 г.

Нови страни се присъединяват непрекъснато и през 2012 г. на международния финал ще се явят представители вече на 20 страни: Австрия I България I I Германия I Гърция I Египет I Израел I Италия I Кипър I Литва I Хърватска I Обединено кралство I Полша I Португалия I Румъния I САЩ: І Сърбия I Хонг Конг І Чехия I Швейцария I ЮАР
Най-ценното на конкурса FameLab е мрежата, която създава, развитието на уменията и повишаване на интереса към комуникация на науката в национален и международен мащаб. От създаването на конкурса до сега повече от 3500 учени, инженери, математици са участвали в него по света и над 150 финалисти са се борили за място в международния финал.
FameLab си поставя за цел да подкрепи и насърчи талантливи млади хора, които искат да развият уменията си за комуникация, за да представят по-успешно своята наука пред обществото като цяло, а не само пред собствените си колеги и научни среди.
Някои от участниците вече успешно се реализират и в телевизии и радио, но всички остават отдадени на научните си изследвания и други области на дейност, като съчетават научната кариера с комуникацията с обществото.
Гордеем се с успеха на всеки един от тях. Именно международната мрежа на участници в конкурса FameLab е една от причините хора от различни държави и култури започват да работят заедно, много често спонтанно, и създават впечатляващи проекти в областта на комуникацията на науката.
Международния финал, всички бариери отпадат. Науката е универсална, тя е обединяващ фактор, не е предназначена за елитарна група – в нея всеки знаещ човек има място.

Leave a Reply

Your email address will not be published.