АМТВ “ОБРАЗОВАНИЕ НА КРЕДИТ”, 2015

АМТВ “ОБРАЗОВАНИЕ НА КРЕДИТ”, 2015
БгОнЕр събота, 13:00
текст: Десислава Сотирова
Кои сме ние? Ние сме студенти III курс, изучаващи Журналистика във Факултета по журналистика и масова комуникация към СУ „Свети Климент Охридски”.

Какво искаме да (по)кажем? Целта на филма е да накара всеки да се замисли къде е неговото място под слънцето. Отдавна вече макетът на чужбина не е бляскав и даже е поръждясъл. Навсякъде по света проблемите са общовалидни без значение дали става въпрос за образование, пенсионна възраст, жизнен стандарт или корупция. Както е казал Нелсън Мандела „образованието е най-мощното оръжие, което можеш да използваш, за да промениш света.” Провокирани от тази мисъл, ние, студентите от ФЖМК, СУ, задаваме въпросите приемливо ли е на висшето образование да се гледа като на бизнес, а студентите да се категоризират като касички? Нормално ли е да учим на кредит и още от 18 – 19-годишни да заживеем в дългове? И кой печели от всичко това?
Кого провокираме? Целевата ни аудитория е тази на учениците, завършващи средното си образование, които се замислят относно предстоящото им образование. Желаем да дадем реалистичен поглед на тези, които се колебаят къде да получат своята образователна степен и на тези, които са категорични в намерението си да заминат.

Повод за създаване. Идеята за филма беше провокирана от филм на JAT3 Productions – Scholarship: a documentary about the student debt crisis (2012 г.). В него се поставя проблема за високите такси на висшите учебни заведения в САЩ, вседствие на което американските студенти изплащат кредити, възлизащи на хиляди долари.
За филма. Филмът е концентриран главно върху историята на архитекта Веселин Алексиев, който е завършил средното си образование в Съединените щати, но се завръща в България, за да учи в Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) в София. Нашият герой разказва, че не носталгията го тласка към това решение, а проблемите в сферата на образованието и трудностите пред младите специалисти.

Опитали сме се да покажем различни гледни точки – наши, на архитекта Веселин Алексиев и на двама експерти: представител на консултантска къща за образование в чужбина „Дарби” Благовеста Евтимова и член на Националното представителство на студентските съвети Христиан Даскалов. Разказали сме историите на наши приятели и познати, учащи или учили в чужбина с цел добиване на по-голяма представа за проблемите на българските студенти по света.

Използвани са кадри от изложенията „Отворени врати за образование в чужбина”, състояло се през януари 2015 г. в хотел Радисон, „Изложение световно образование” – февруари 2015 г. в хотел Шератон и от пресконференцията на консултантска къща „Дарби” през януари 2015 г.
Желанието ни не е да убеждаваме някого да не заминава в чужда държава, а поставяме въпросите дали човекът е наясно със своите желания, дали прави премислен и осъзнат избор и, не на последно място, дали си заслужава? Независимо от избора на някого да остане в България или да замине в чужбина, нека решението му да съответства на девиза „Аз следвам мечтите си”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.