АМТВ “ОБРАЗОВАНИЕ БЕЗ ГРАНИЦИ”, 2015

“ОБРАЗОВАНИЕ БЕЗ ГРАНИЦИ”, АМТВ, 2015
БгОнЕр събота, 13:00

Днес все повече български студенти избират образование в чужбина. Какво ги кара да го направят? Какви са пречките, които ги спират? Защо въпреки тях обучението навън се оказва по-добрата алтернатива?
Филмът “Образование без граница” предлага няколко от възможните обяснения, които обуславят избора на съвременните студенти да напуснат страната си. Според последните данни на Националния статистически институт те са се увеличи многократно. В момента извън България учат 30 000 български студенти. Тази година се очаква още 4500 кандидат-студенти да поемат по същия път.

След присъединяването на България към Европейския съюз отпадат много ограничения и пречки за реализация навън. Българите свободно могат да пътуват, работят и учат извън страната си. Отдавна е мит, че образованието извън България е скъпо и недостижимо. То се превръща в преодолима цел за все повече български студенти. Образованието в чужбина е добра алтернатива за онези, които търсят нови възможности. За преобладаващата част обаче това е спасителният вариант, бягство от разочарованието и от недостатъците на родната образователна система.
Един от основните страхове, свързани с образованието в чужбина, е изконната мисъл, че чуждото непременно е лошо, че могат да ни измамят и ограбят. Истината е, че студентите, които са избрали образование в чужбина, имат различни възможности, чрез които да се информират и подготвят за това. Те могат да участват в международни образователни форуми и изложения. Различните консултантски фирми също предоставят необходимата помощ.

Финансовата страна също често е сочена като пречка за образование навън. В много страни от Европейския съюз обаче таксите отпадат, а по данни на Националната статистика от 2000г. насам образованието у нас е три пъти по-скъпо.
“Образование без граници” споделя историята на 24-годишната Венцислава Петрова. Тя завършва публична администрация в Университета по национално и световно стопанство през 2013г. От три години пътува до САЩ чрез студентските бригади. По този начин тя открива своето място за професионално развитие и в момента се реализира успешно като мениджър във фирма.

Във филма, освен Венцислава, студенти от Факултета по журналистика и масова комуникация към Софийския университет “Св. Климент Охридски” също споделят своите гледни точки по темата за образованието в чужбина. Според тях то носи своите предимства – подреденост, повече възможности за реализация, нова среда – но то не бива да се идеализира. Няма как студентите да бъдат сигурни, че ще получат точно това, което търсят. Но и тези, които избират да останат у нас, също не носят тази сигурност. Всичко е свързано с личната мотивация и увереността в собствените цели. Образованието в чужбина не значи стопроцентов шанс за реализация навън. То не носи гаранция, която да ни предпази от разочарование или дори измама. Това, че учиш навън не значи, че си по-умен или по-знаещ. Образованието в чужбина е просто още една перспектива и алтернатива, за която си струва да се опита. Но не на всяка цена. Всеки трябва да направи свой индивидуален балансиран избор, за открие собствения си път.

Leave a Reply

Your email address will not be published.