ПроАктивно „СОФИЙСКИЯТ МОДЕЛ”, 2014

„СОФИЙСКИЯТ МОДЕЛ”, 2014
Вторият от три кратки филма за архитектурата на София на АМТВ.
Очаквайте “Новата вълна на архитектурата”

Казват, че новите течения в изкуството се забелязват първо в архитектурата. Ако е така, тогава по какво течение се носи днешна София? Каква е съвременната българска архитектура? Има ли стил? Има ли име за този стил? „Псевдо Пост Модернизъм” или „Пост Соц Реализъм” ? Възражда ли се утопията на „градинския град” от плана „Мусман” ? София вписва ли се в някаква рамка или всичко е една калкулация, подчинена на икономическите тенденции за „растеж на всяка цена” и „Принципът на квадратния метър”– Щом има свободни пари, всяко празно място трябва да бъде застроено!
Каква е концепцията за развитие на съвременна София? Имаме ли градоустройствен план ? Защо България днес прилича повече на бивша съветска република отколкото на европейска държава ? Какви са работещите модели за София?

Трябва ли да чакаме поредния месия- политик или милиардер, който да построи нещо или завинаги ще зависим от евро субсидиите за да закърпваме дупките от време на време? Не се ли очаква от нас да имаме собствена визия за нашата столица? Откъде можем да вземем идеи как да стане това? Има ли европейски модели за устойчиво развитие на град като София?

Leave a Reply

Your email address will not be published.