ПроАктивно: Земеделие, Днес?

Автор: Мирела Спасова

Отрасълът на дедите ни от векове насам през погледите на днешните фермери. Защо и как земеделие и защо в България? Защо има запетайка между Зeмеделие и Днес? Как един олимпийски шампион по борба започва да отглежда картофи? Славчо Червенков е състезател по борба свободен стил. През 1980 г. печели сребърен медал на Олимпийските игри в Москва. Два пъти е вицеевропейски шампион през 1979 г. и 1980 г. Вече двайсет години Славчо е един от най-големите картофопроизводители в България. Заедно със семейството си и малък екип от помощници стопанисват около 1200 дка картофи в Самоковското село Поповяне.

Защо стопанинът изнася почти цялата си продукция навън, докато у нас ядем вносни зеленчуци? Какво и кой пречи на бизнеса му?

По същото време едни други фермери, по-дребни по декари и продукция, но не по-малко важни по значение, успешно предлагат продукцията си на кокетните фермерски пазари в София. Димитър Найденов от с. Петърч и Цветана Димитрова от с. Осина произвеждат зеленчуци, плодове и вторични продукти в собствените си градини. Реколтата подреждат всяка седмица на пазарите Иван Вазов и Римска стена. Как оцеляват дребните стопани и какво търси съвременният информиран потребител?


Роден туризъм и родно земеделие заедно, възможно ли е това? Рецептите за успешно сътрудничество дава доц. Йордан Йорданов, преподавател по Алтернативен туризъм и Стопанско управление в Лесотехнически университет. Страната ни може да бъде диктатор в храненето и разковничето се крие в кооперирането. Как да приложим опита на дедите си днес – отговорите в документалния филм „Земеделие, днес?“.

Leave a Reply

Your email address will not be published.